сряда, 12 май 2010 г.

Медальонът


Втората част на романа „Медальонът” на Галина Златарова бе официално представена завчера в книжарница „Пингвините” . За романа и книгата е писано и говорено много, още по време на представянето на първата част, но все пак няколко думи и от мен.
Изключителна книга, която трябва да заеме свето достойно място във всеки български дом, един нов, съвременен прочит на историческите събития около освобождението на България от турско робство. Три години проучвания, 2 години непрекъснат упорит труд, 1000 страници и 380 персонажа са само канавата на това произведение. Авторката ни среща в един исторически паралел с големите родолюбци Бенковски и Бисмарк, личности, познати ни от историята но твърде повърхностно, без истинска оценка за тяхната роля в освобождаването ни от турско робство. Едно от най-големите достойнства на романа е в съвременния начин на поднасяне на съдържанието, понятен за възприемане от съвременния читател, като в него е съхранена историческата достоверност при срещата ни с реално съществували исторически личности.
В него са намерили достойно признание не само дейността и заслугите на българските патриоти, отдали живота си за освобождението на България но и многото наши сънародници – арменци, италианци, поляци и други, живеещи по нашите земи, които в много случаи са изиграли огромна роля за спасяването на хиляди човешки животи, както и за това днес България да е свободна и независима.
1000 страници – това звучи доста стряскащо, но те се четат на един дъх, без да предизвикат умора и досада, водят те през годините на нашето духовно и национално освобождение и извисяват нашето ежедневие до високите морални ценности на нашите предци. Те ни дават сериозен повод за преоценка на съмнителните днешни ценности, сравнени с високите цели и готовността за саможертва в името на родината.
Не бива и е погрешно да се опитвам да предавам съдържанието на книгата. Тя трябва да бъде прочетена и съхранена като един от върховете в съвременната българска историческа литература.
Затова, здравейте хиляди читатели, пожелавам ви приятно четене!
Автор: Арам Сетиян

Няма коментари:

Публикуване на коментар