сряда, 12 май 2010 г.

Оживели страници от историята


Обичам да чета исторически романи и се радвам, че у нас в това отношение има много силна традиция. Затова е истинско предизвикателство човек да успее с подобно четиво. Галина Златарева ни предлага истински шедьовър, за който смятам, че дълго ще се говори. Епосът "Медальонът" ни отвежда по българските земи от 40-те години на ХІХ век до Освобождението на България от турско робство. Срещаме се с повече от 380 действащи лица, всяко от които е майсторски индивидуализирано и се запечатва в съзнанието ни.

Авторката е завършила българска филология в СУ "Климент Охридски". Присъства на литературната сцена с разкази и файлетони, с великолепни книги за деца. Над този си шедьовър работи цели две години, изследва всички възможни мемоари от епохата, както и огромно количество исторически трудове.
Единствените до сега значими книги за това време в литературата ни са "За свободата" от Стефан Дичев и "Цената на златото" от Генчо Стоев. "Медальонът" не им отстъпва по нищо. Напълно се солидаризирам с редакторката на романа, талантливата писателка Весела Люцканова, която казва в предговора си: "Медальонът" има уникалната мисия на такова литературно произведение, което най-после над реките от пролята в миналото кръв прехвърля мостове от едните, към другите и от миналото към бъдещето".
Преминаваме през европейските имперски дворове, следим със затаен дъх ходовете на политическото поприще на пруския министър-председател Ото фон-Бисмарк, възприемаме присърце действията на полските революционери срещу раздробилите страната им велики сили. Но несъмнено най-голямото постижение на Галина Златарева е открояващият се централен образ на Гаврил Хлътев, който се прочува с името Георги Бенковски. Малко се знае за този забележителен българин с противоречив характер, син на загинал по пътищата търговец, опитал се сам да се издигне от нищото, хвърлил се самоотвержено в борбата и накарал Европа да забележи на картата злощастната ни родина. За първи път виждаме предводителя на Хвърковатата чета в интимното му битие, от увлечението по десет години по-голямата от него търговска съпруга Йоаница, до любовта му към красива арменка...
Изключително интересен е и съвременният пласт в романа, в който е проследена съдбата на двама млади американци, озовали се в нашата страна. Единият от тях носи със себе си медальона на Бенковски, който не е историческа измислица - за него Димитър Страшимиров разказва в книгата си "Априлското въстание".
Белетристката умее да гради увлекателно интригата. От хотел "Ламбер" в Париж, където се събира полската емиграция, до Копривщица, в която турски крак не е стъпвал, действието криволичи през кой от кой по-драматични епизоди, за да достигне до кулминацията, представяща размаха на българската освободителна епопея.

автор: Георги Цанков (литературен критик)
(вестник "168 часа - Всичко за семейството", 6 май 2010 г.)
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар