сряда, 12 май 2010 г.

„Медальонът” продължава традицията на българския исторически роман


Традицията на българския исторически роман не е мъртва. Тази теза беше ясно откроена на премиерата на историческата сага "Медальонът" на Галина Златарева, която се състоя във вторник вечерта, 21 април, в софийската книжарница „Хеликон – Витоша”.
Редакторът на книгата Весела Люцканова заяви, че „Медальонът” е сред най-добрите исторически романи в редакторската й практика от 38 години. „Поставям Галина Златарева наравно с Фани Попова-Мутафова и Вера Мутафчиева", каза Люцканова и поясни, че тази книга трябва да намери място във всеки дом, защото „тя е повече от история, повече от роман.”

Журналистката Ива Николова представи двутомното произведение с думите: „Тази книга е явление. Тя обяснява фактите, интерпретира нашето минало и ги свързва с действителността. Не ме интересува достоверността й, а словото. То те докосва и не те оставя безразличен”.

Учителят по история Огнян Халембаков, който е и автор в поредица „Детска енциклопедия България” сподели, че е прочел книгата през очите на своите ученици. „Съжалявам за това, че учебниците по история не са написани по този начин, те са сухи и скучни”, добави той.

Романът се гради върху солидна историческа основа, зад която стои колосален труд, единодушни бяха присъстващите. Той е писан в продължение на години и според признанията на авторката, след като се запознала с историческите източници, Георги Бенковски се превърнал за нея в най-колосалния образ от национално-освободителното ни движение.
Сред гостите на премиерата бяха арменски и полски граждани, а вечерта завърши с автографите, които Галина Златарева раздаде на бъдещите си читатели.


Няма коментари:

Публикуване на коментар