понеделник, 13 юни 2011 г.

Васил Левски - заблуди и истини

Излезе от печат новата книга на Галина Златарева "Васил Левски – заблуди и истини".
За Левски се говори какво ли не. Много от казаното е истина, но от край време в общественото пространство витаят и най-разнообразни заблуди относно живота и смъртта на Апостола. В тази книга Галина Златарева разглежда именно тях, като противопоставя различните възможни гледни точки. Изразява отношението си към стари, дълго повтаряни неистини, както и наскоро появили се коментари, очернящи името на един от най-светлите българи, но не спестява и критиката си спрямо прекалената му идеализация. 

Левски трябва да бъде видян от нас такъв, какъвто е бил – със своите качества, но и с пропуските си, защото и той е бил човек като всички нас и именно в това се състои героизмът му. Няма нужда да го издигаме на пиадестал като идол, недостижим за нас, "обикновените хора", но няма и да станем по-значими с опити да го съборим в калта и стъпчем образа му.

Да си кажем истините за Левски! Апостола го заслужава, а и ние имаме нужда от това: "Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно". А ние можем да продължим да вървим "наедно" с Левски, стига да го желаем искрено, а не да сочим примера му само тогава, когато ни е удобно.

Книгата е 142 стр. Цена: 7.90

Няма коментари:

Публикуване на коментар